Verliefd op Flamenco in Valencia

Gepubliceerd op 5 april 2021 om 10:07

Heb je weleens van Rosalia gehoord? Rosalia is al enige tijd één van mijn favoriete artiesten. Afgelopen zomer scoorde ze hoog met het lied “Pienso en tu mirá”, een modern flamenco nummer in de stijl van een zogenaamde buleria por soléa met het typische handgeklap (palmas) en een trillende flamenco stem maar ook met moderne hip-hop geluiden wat haar muziek dus super uniek maakt. Als kind zag ik tijdens vakanties in toeristische Spaanse dorpjes weleens een flamenco show. En het wekte nooit echt mijn interesse. Totdat Rosalia de muziekstijl weer wat meer terug in de wereld plaatste. 

 

Ik vertelde een Spaanse vriendin hier in Valencia dat ik graag flamenco wilde zien. Maar niet iets “toeristisch” maar echte flamenco. Mijn vriendin Pilar had wel een theater in gedachten waar ze goede flamenco hadden, door corona moesten we even wachten maar afgelopen vrijdagavond was het dan zo ver. De theaters waren open. We moesten alleen binnen een mondkapje dragen. Maar dat vonden we beiden prima.

 

Ik fietste vanuit het drukke centrum naar Valencia naar de buitenbuurten. Niet echt plekken waarvan ik in eerste instantie zou denken ‘daar zit een echt goed theater waar je naartoe moet gaan’. De straten werden steeds leger. Ik vroeg mezelf af of wel goed fietste maar toen zag ik Pilar staan voor een oud pand. Ze zou me opwachten voor het theater. Ik was een beetje te laat dus we moesten snel naar binnen. Het theater was heel klein. Maar wat me opviel was dat er veel “gitanos” (hippie mensen) in het publiek zaten. Ik had al vaker meer gitanos in de wijk Cabanyal gezien in Valencia. En ik weet dat flamenco van de gitanos pas echt goede flamenco is. Dus ik keek meteen met meer interesse. Vier vrouwen kwamen het podium op. Een vrouw bespeelde de gitaar. Een andere vrouw zong. En twee vrouwen gekleed in lange zwart met rode fluwelen flamenco jurken. Prachtige make-up en hun haar vast met bloemen erin, dansten, klapten met handen. Ze maakten snelle bewegingen. Ze tikten ritmisch mee met hun hakken. En hun ogen straalden intensiteit en passie uit. De gitanos achter ons in de zaal klapten mee. Stonden soms op. Ze riepen constant: “olé”, “Toma que toma” en “guapa, guapa”. Allerlei kreten om de dames aan te moedigen en te bejubelen. 

 

De zang werd in de dans uitgebeeld, als een theaterstuk. Ik werd meegenomen. Vergat waar ik was. Anderhalf uur was voorbij in een vingerknip. Toen de vier dames het podium afliepen kon ik even niet veel uitbrengen. Ik keek mijn vriendin Pilar aan en zei alleen maar: “wow”. Anderhalf uur met kippenvel gekeken. Buiten spraken we af: “Wanneer weer?” Flamenco is voor mij een vorm van kunst die niet grijpen is, niet te beschrijven. Alleen mee te maken. En dan moet je nog wel echt zorgen dat je iets goeds ziet. Als je dus in Spanje op reis bent of voor langere tijd verblijft, verdiep je dan in tips van de locals. Zij weten waar de beste flamenco te zien is. 

Een oude acteur Klaus Kinski zei ooit: “The flamenco of the Gypsy has nothing to do with the flamenco for tourists. Real flamenco is like sex”. En ik snap helemaal wat hij bedoelt. De passie en de intensiteit van echte flamenco. Heeft niets te maken met flamenco voor toeristen.

 

Christa is Yoga docente, jongerencoach en docente Spaans. Ze heeft een onlinecursus Spaans ontwikkeld. Met deze cursus leer je de Spaanse taal online alsof je op “reis” bent. Ook geeft ze in Valencia yogalessen. Haar yogalessen zijn altijd persoonlijk en toegankelijk voor iedereen. En coacht ze online via video calls jongeren. Ze maakt gebruik van NLP- technieken om jongeren te helpen hun eigen weg in het leven te vinden.


Volg Christa op instagram: chris.yogavida. Haar yogalessen in Valencia op vind je daar

Meer over haar Spaanse cursus op @lavida.taalcursus en

www.lavidaespanola.com en de jongerencoaching op @lavidacoaching en
www.lavidacoaching.com.

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

reintje Van Der Cingel
een jaar geleden

Ik ben volgende week in Valencia en zou heeeel graag ‘echte’ flamenco zien. Ik ken geen locals. Heb je nog tips hoe ik het zou kunnen vinden. Dat theater wat je was, zijn daar vaak flamenco voorstellingen?