Zijn de dagen in Spanje veel langer of lijkt dat maar zo?

Gepubliceerd op 25 januari 2021 om 00:59

Het is januari 2021. Ik ben net even terug geweest in Nederland. Bij mijn familie. Het was namelijk niet zomaar een kerst in Nederland met hen. Maar de dagen voor kerst waren de laatste dagen dat het familiebedrijf nog kerststollen en kransen bezorgde en verkocht. Dit was een belangrijk moment voor onze familie en ik wilde dit niet daardoor bij hen zijn. In Nederland merkte ik al snel dat de lockdown daar veel strenger is en het is grijs en donker weer.

In Spanje sluiten de restaurants en cafés nu om 17.00 uur. Maar er zijn een aantal andere dingen die me opvielen. Ook dat heeft weer te maken waarom ik zo van dit land houd. Het gaat hier zoveel meer om genieten.

 

In Nederland zijn de dagen in de winter korter dan in Spanje. Niet alleen letterlijk. Maar in ieder geval voor mij persoonlijk lijkt het alsof de dag eerder is afgelopen. Ik heb eens nagedacht over hoe dat komt en het verschil in leefstijlen en dagindeling naast elkaar gelegd. Nederlanders werken dus vaak van ongeveer 9.00 uur tot 17.00 uur, en ze gaan om 18.00 uur eten. Dan wordt er soms gesport. Maar in de winter ook veel thuis gezeten. Koffiedrinken na het eten. (Wat hieruit trouwens uit den boze is! Koffie na het avondeten) en Netflix kijken. Wordt er meer Netflix gekeken in Nederland? Misschien ligt het aan mijn eigen omgeving in beide landen. Maar dat idee krijg ik. Bedtijd is voor de meest volwassenen toch wel echt 23.00 uur.

Andersom is om 23.00 uur naar bed gaan in Spanje doordeweeks erg vroeg. Het is eigenlijk de kinderbedtijd. Er wordt namelijk om 22.00 uur s ’avonds avond gegeten. De mensen stoppen met werken tot 20.00 uur. Tussen 20.00 uur en 22.00 uur wordt er ook doordeweeks vaak nog even een biertje of een wijntje gedaan in een bar. Of er wordt tussen die tijd gesport. Spanjaarden hebben een lange lunchpauze van twee uur. Tussen 14.00 uur en 16.00 uur en soms zelfs langer. Ze lunchen dan uitgebreid met collega’s. Maar mijn vriendinnen gaan soms in deze pauze ook gewoon even hun nagels laten doen of een wandeling maken. Als mensen dichtbij huis werken gaan ze naar huis in deze tussentijd. Iedereen kent natuurlijk het woord siësta. En dus doen sommige mensen inderdaad even een dutje midden op de dag. De meeste mensen beginnen om 09:30 uur met hun werkdag. De bouwvakkers die voor de gemeente werken en eerder beginnen met werken, om 8.00 uur, hebben altijd rond 10.00 uur een ontbijt pauze. Dan nemen ze een cortado (koffie met een klein beetje melk) en sterke drank erbij. 

 

Ik weet nog heel goed de eerste dag dat ik hier was en ik om tien uur ‘s ochtends een koffietjes ging halen en terrastafel vol met Spanjaarden zag die aan het bier zaten. Heel normaal hier. Nu zie ik het eigenlijk ook niet eens meer.

Maar over die dagen. Als er dus geen corona maatregelen zijnm dan openen winkels en bars in de middag na een siësta weer van 17.00 uur tot 21.00 uur. Bars tot later natuurlijk. ‘s Avonds gaan mensen dus ook nog winkelen. Als ik op een doordeweekse winterdag door Utrecht fietste, om 19.00 uur ’s avonds in het donker, was het stil op straat. Af en toe wat mensen. Als ik op een winterdag op hetzelfde tijdstip door Valencia loop… is het een wereld van verschil. Er is overal leven. Overal zijn mensen. De mensen hebben energie en doen dingen.

 

Zelf krijg ik ook energie van de mensen om mij heen hier. In Nederland haatte ik de winter en dook ik vroeg mijn bed in. Hier doe ik dat niet. Misschien door de hele vibe om je heen. Het wordt hier op zijn vroegst om 18.00 uur uur donker. In Nederland merkte ik vorige week het soms om kwart over 4 al begint te schemeren.

De dagen zijn daar korter, ze zijn hier langer. Letterlijk en figuurlijk. Er wordt in Spanje geleefd. Genoten. Het leven gaat hier om gezelligheid. Als je iemand ontmoet is de eerste vraag niet: wat voor werk doe je? Wat in Nederland vaak wel het geval is. Pas had ik een gesprek dat begon over muziek overging in huisdieren daarna over reizen ging, vervolgens over goede wijn en toen was het: oh wat doe jij eigenlijk in het leven? Je bent hier niet je werk. Je bent jezelf. Dat is wat in Nederland ook best wat vaker gedaan mag worden.

 

Christa is Yoga docente, jongerencoach en docente Spaans. Ze heeft een onlinecursus Spaans ontwikkeld. Met deze cursus leer je de Spaanse taal online alsof je op “reis” bent. Ook geeft ze in Valencia yogalessen. Haar yogalessen zijn altijd persoonlijk en toegankelijk

voor iedereen. En coacht ze online via video calls jongeren. Ze maakt gebruik van NLP- technieken om jongeren te helpen hun eigen weg in het leven te vinden.


Volg Christa op instagram: chris.yogavida. Haar yogalessen in Valencia op vind je daar

Meer over haar Spaanse cursus op @lavida.taalcursus en

www.lavidaespanola.com en de jongerencoaching op @lavidacoaching en
www.lavidacoaching.com.

 

 


 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.