In Spanje plannen mensen niet

Gepubliceerd op 21 december 2020 om 00:00

 Ik vroeg pas aan Paula (mijn huisgenootje) op een maandag of dinsdag, wat zijn je weekendplannen? Dat was een hele rare vraag. En hoe meer ik erover nadacht had ik ook door dat eigenlijk niemand om mij heen echt plannen maakt. Spanjaarden plannen niet. En ik kwam erachter hoe deze Spaanse “gewoonte” zoveel in conflict stond met hoe ik was in Nederland. Hoe ik steeds meer mee kon gaan in deze “gewoonte” en hoeveel rust me dat gaf…

 

In Spanje plannen mensen niet

Spanjaarden plannen niet. Of in ieder geval weinig. Ik heb in de afgelopen drie maanden dat ik hier woon al veel mogen ervaren van de Spaanse cultuur. Dit komt omdat ik mijn appartement deel met een Spaanse. Zij is advocate en neemt mij in het weekend mee met haar vrienden. Sommigen spreken geen eens Spaans en vaak wonen ze met elkaar. Ik denk dat je dan toch een heel andere ervaring hebt van het wonen in een ander land. Ik ben blij met mijn huisgenootje, eigenlijk gewoon een Spaanse vriendin en met het feit dat ik Spaans spreek. Ik kom steeds wat meer “gewoontes” tegen van de Spanjaarden waarover ik me verwonder. Gewoontes die niet overal op internet staan geschreven. Eentje daarvan is dus dat Spanjaarden niet plannen. Op maandag aan een Spanjaard vragen wat zijn plannen zijn voor vrijdagavond is iets heel geks om te vragen.

 

Waarom het me niet direct opviel

Het viel me niet direct op omdat ik de eerste weken zelf ook heel erg met de dag leefde. Ook ging ik in september, toen ik net aankwam, in het weekend graag in mijn eentje naar het strand. Ik heb altijd even de tijd nodig om ergens te landen. Ik denk dat ik iedere zaterdag en zondag naar het strand ging tot half oktober. In mijn eentje, om te schrijven, naar de zee te kijken, te zonnen natuurlijk en daarnaast nam Paula mij mee op vrijdagavond naar een bar of ik ontmoette andere mensen. Maar daarna kreeg ik het steeds drukker met mijn Spaanse online lessen en cursus en het opzetten van mijn yogalessen. Het werd wat minder strandweer. Het was half oktober en ik was wel geland in de stad. Ik wilde plannen maken.

Plannen, plannen, plannen

Iets wat me nu pas echt heel erg opvalt is dat ik voor dat ik hier in Spanje ben geen wonen, altijd heel veel aan het plannen was. Mijn leven uitstippelen maar ik wilde ook gewoon op maandag al per se weten wat mijn weekendplannen zouden zijn voor het weekend dat ging komen. Ik denk dat dat kwam omdat ik me niet eenzaam wilde voelen. Terwijl ik nu juist meer kan genieten van alleen zijn. Maar hier leef ik met de dag. Pas na dat ik besefte dat Spanjaarden niet plannen. Hier in Valencia vragen aan iemand wat zijn of haar weekendplannen zijn is een beetje gek. Het leven komt zoals het komt. Zelfs verjaardagen worden niet gepland, of eerder op het laatste moment. Dan wordt er wel verwacht dat iedereen gewoon komt. In Nederland als ik met sommige vriendinnen iets wilde afspreken kon het voorkomen we elkaar pas over drie weken konden zien, omdat plannen nou eenmaal heel Nederlands is. Hier heb ik op maandag meestal geen plannen voor het weekend. Soms ontstaat er een plan gedurende week. Maar meestal bedenk ik op vrijdagavond pas wat ik ga doen. En ik realiseer me, dat ik dat eigenlijk wel heel fijn.

 

Mañana, mañana

Misschien is het gezegde: “Mañana, mañana” niet alleen te maken met dat Spanjaarden alles uit stellen tot morgen. Misschien zien zij het gewoon wel omdat ze ervan uitgaan dat er gewoon weer een morgen is. De zon die de volgende dag weer op komt. Een dag met nieuwe kansen. Een dag waarop je het oude los mag laten en het opnieuw mag proberen. Dat is hoe ik “Mañana, Mañana” nu zie. Als met de dag leven. En jeetje, wat geeft dat veel rust. Want morgen komt de zon gewoon weer op.

 

Christa is Yoga docente, jongerencoach en docente Spaans. Ze heeft een onlinecursus Spaans ontwikkeld. Met deze cursus leer je de Spaanse taal online alsof je op “reis” bent. Ook geeft ze in Valencia yogalessen. Haar yogalessen zijn altijd persoonlijk en toegankelijk
voor iedereen. En coacht ze online via video calls jongeren. Ze maakt gebruik van NLP- technieken om jongeren te helpen hun eigen weg in het leven te vinden.


Volg Christa op instagram: chris.yogavida. Haar yogalessen in Valencia op vind je daar

Meer over haar Spaanse cursus op @lavida.taalcursus en

www.lavidaespanola.com en de jongerencoaching op @lavidacoaching en
www.lavidacoaching.com.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.