Waarom huisgenoten zo fijn zijn in het buitenland!

Gepubliceerd op 15 februari 2021 om 00:14

Toen ik samen met een vriend van mijn opleiding naar Malta vertrok, besloten wij om in een studentenhuis te gaan wonen. Daar heb ik geen moment spijt van gehad! In mijn vorige blog vertelde ik al dat ik mijn huis deelde met studenten uit verschillende landen. In deze blog neem ik je mee met mijn ervaringen over het samenwonen met andere studenten. 

We stappen de taxi uit die ons vanaf het vliegveld naar ons nieuwe thuis gereden heeft. Wanneer de deur van ons huis wordt opengedraaid, kijk je gelijk tegen een marmeren trap aan met een stevige donkerbruine railing. Terwijl we onze zware koffers omhoog tillen, zien we op de eerste verdieping licht branden. We maken een praatje met een Portugese en Nederlandse jongen die een film aan het kijken zijn. Op de tweede verdieping zijn onze kamers. Zelf heb ik het geluk dat ik de enige grote kamer met een tweepersoonsbed en een klein balkonnetje heb. Terwijl we onze kamers aan het bekijken zijn komen we twee Finse meiden tegen. Zij zijn net een nachtje in Malta en leiden ons verder rond. Op de derde verdieping is de keuken en een groot balkon. Een koelkast delen met tien tot veertien studenten mag dan echt wel krap zijn maar het huis valt me alles mee. Ik had rekening gehouden met de ergste scenario’s; schimmel in de keuken, troep door het hele huis, geluidsoverlast… noem het maar op. Nee, dit is geen Hilton hotel en de douche liet mij keer op keer in de steek na vijf minuten warm water. Ook de eerder genoemde scenario’s kwamen uiteindelijk toch wel af en toe voor. Maar ik voelde mij wel gelijk thuis en dat is het allerbelangrijkste.

 

In een huis met studenten uit Finland, Portugal, Turkije, Italië, België en Nederland hoor je door het huis verschillende talen en zie je allerlei gewoontes voorbijkomen. Zo staat Maria uit Italië soms uren in de keuken voor de lekkerste pasta, eten de Nederlanders pannenkoeken en beginnen de Portugezen pas om 21.00 uur uur met koken. Het is altijd heel erg gezellig om ’s avonds na een lange stagedag in de keuken samen te komen.

Maar dat is niet het enige…

Om te beginnen raad ik je aan om met huisgenoten te gaan wonen omdat je al vanaf dag één contacten hebt in een nieuw land. Zij wonen hier al wat langer en kunnen je dan ook gelijk rondleiden, welkom heten en je thuis laten voelen. Wanneer je dan opeens op jezelf aangewezen bent in een nieuwe omgeving kunnen bekende gezichten en wat hulp nooit kwaad.  

Doordat je elkaar iedere dag ziet leer je elkaar heel snel kennen. Zelf bouw ik redelijk makkelijk een goede en diepgaande band op met mensen. Maar ik ben minder goed in het uithangen van de allemansvriend die tijdens het uitgaan iedereen binnen no-time leert kennen. Juist daarom vind ik het extra mooi om bij huisgenoten de kans te krijgen ze écht te leren kennen. Omdat je het huis ook deelt op de momenten wanneer iemand moe thuiskomt van stage, aan het Facetimen is met het thuisfront, een goede of misschien een slechte dag heeft. Samen vorm je je eigen en elkaars nieuwe thuis.

Je bent genoodzaakt Engels te spreken wanneer je samenwoont met mensen uit verschillende landen. Ik vind het dan ook heel erg leuk om mijn eigen vooruitgang te merken in de Engelse taal. Mocht je een talenknobbel hebben (bij mij is die ver te zoeken) dan kun je ook makkelijk wat oppikken van de andere talen in het huis. Zeker de eerste anderhalve maand is mijn Engels echt verbeterd. Halverwege vond er een grote wissel plaats van huisgenoten en kwamen er vooral veel Nederlanders in het huis wonen. Ook dat bracht weer veel mooie momenten op. 

Misschien wel mijn meest favoriete reden… Je hebt altijd mensen om je heen die met je mee willen op avontuur. Een huis vol met mensen is een huis vol met ideeën en zeker in het buitenland heb je samen genoeg te ontdekken.
Alle huisgenoten verschillen veel van elkaar maar ik merkte misschien nog wel meer de overeenkomsten, want allemaal zijn wij hier met hetzelfde doel. We zijn hier samen om het allerbeste uit onze tijd te halen, om elkaar te helpen, ons thuis te voelen en om de mooiste herinneringen te maken. 

Zoals je hebt kunnen lezen raad ik het iedereen aan om met huisgenoten te gaan wonen wanneer je voor een langere tijd naar het buitenland vertrekt. Dat hoeft dan helemaal niet in een groot studentenhuis te zijn, maar zoek een nieuw thuis dat past bij jouw eigen wensen en waar jij je het meest bij op je gemak voelt. Misschien heb je al vaker in het buitenland gewoond of is het je eerste keer en vind je het best spannend. Daarop wil ik zeggen maak je geen zorgen, het komt goed, stel je open en geniet! En wanneer je jouw nieuwe thuis hebt gevonden wil je niet meer terug 😉

 

 

Na mijn buitenlandse stage in Malta en een project in Spanje wil ik niets anders meer dan op
avontuur gaan in het buitenland. Iedere maand neem ik je graag mee in een persoonlijk reisavontuur
als student waarmee ik je hoop te inspireren. Je kan mij vinden via Instagram Liefs, Sibel


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.