Met mijn gezin verhuizen naar Kaapverdië

Gepubliceerd op 18 januari 2021 om 00:14

Waarom verhuizen naar Kaapverdië?

Op 15-08-2020 vertrek ik met mijn gezin ( man en dochtertje van 9 jaar) naar Kaapverdië. Het land waar mijn ouders geboren en getogen zijn tot zij als jong volwassen zijn geëmigreerd naar Nederland. Kaapverdië ligt in de Atlantische Oceaan op 1.700 kilometer ten Noorden van de Evenaar. De eilanden groep ligt op 700 kilometer  ten Westen van Senegal, voor de Westkust van Afrika en 1.500 kilometer ten zuid Westen van de Canarische Eilanden. (Kaart van Kaapverdië) 

 

De gedachte, verlangen en het geloof was al aanwezig sinds jong meisje en met het ouder worden alleen maar sterker. Nadat ik mijn man ontmoette in 2008 en hij dezelfde verlangens blijkt te hebben komt deze droom dichterbij. Bijna elk zomervakantie vertoeven wij* in Kaapverdië, hier beleef en ervaar ik hoe leven op Kaapverdië kan zijn wat mijn verlangen alleen maar groter maak om ooit hier te wonen.

*wij is ons samengesteld gezin: mijn man, ik, mijn zoon 21 jaar uit mijn vorige relatie, mijn kado-dochter 21 jaar en een kado-zoon van 19 jaar uit de vorige relatie van mijn man en onze jongste dochter de bekroning van onze liefde

 

Het klimaat, cultuur, het eten, de bevolking, natuur, muziek (wat enorm centraal staat), de kwaliteit van leven, het nostalgische en authentieke van Kaapverdië die ondanks alle mooie en nieuwe ontwikkelingen blijft bestaan. Dit is wat Kaapverdië zo puur en mooi maakt, hier ben ik verliefd op geworden. De liefde voor Kaapverdië zit al in mijn hart, mijn bloed, dit zijn mijn roots. Opstaan en de zon zien schijnen, een duik in de zee nemen na een drukke werkdag, elke dag op slippers kunnen lopen en heel het jaar lang ‘blote benen weer’ hebben. 

 

De jaren vliegen voorbij met altijd nog het groot verlangen om in Kaapverdië te wonen. Na een aantal weken vakantie met mijn gezin werd keer op keer de terugkomst naar Nederland steeds moeilijker. Ik wilde niet weg, om iedere keer met pijn in me hart terug te keren voelde niet goed meer. Mijn verlangen om in Kaapverdië te blijven werd in de loop der jaren steeds groter. In 2018 hebben we de knoop doorgehakt en de beslissing gemaakt. Het staat vast, in 2020 gaan wij verhuizen naar Kaapverdië! 

 

Maar het daadwerkelijk wonen in Kaapverdië met de Nederlandse mentaliteit, gewoontes en gebruiken is natuurlijk een enorme stap. Even geen spontane bezoek naar de bios of met mijn kleine meid naar een indoor speeltuin, niet meer fietsen door het park of lekker naar de supermarkt waar alles voorradig is, geen wellness dagje inplannen met mijn vriendinnen, ga zo maar door. Van het kolossale, onbeperkt, grootschalig leven naar beperkt en kleinschalig leven. Kwaliteit gaat voor kwantiteit. Maar het is het waard, want uiteindelijk overwint de liefde voor Kaapverdië.

15-08-2020 de dag van vertrek 

2 jaar lang heb ik naar dit moment toe geleefd. Na een intense, maar mooie afscheid van al onze dierbaren bij de ingang van het vliegveld, werp ik mijn laatste blik naar al die ontroerende, verdrietige maar trotse gezichtjes die ons uitzwaaien op weg naar ons nieuw avontuur. 

 

Mijn man en ik kijken elkaar aan, het enige wat we van elkaar kunnen zien zijn onze ogen vanwege de maskers die tegenwoordig de normaalste zaak ter wereld zijn. De tranen rollen over onze wangen omdat we onze familie, vrienden en het land achter laten. Onze kleine meid die als troost een beer vast heeft die bijna net zo groot is als haar, drukt haar gezichtje vol verdriet erin. Alles wat ze kent en waar ze aan gehecht is, wat haar lief is, wordt in een keer van haar afgenomen en moet ze afscheid van nemen. ‘

Bij het idee dat onze oudere kinderen achter blijven in Nederland en wij 4.850 kilometer verderop een nieuw leven starten, krijg ik een draai in mijn buik. Maar ook dit gedeelte hoort bij het hele proces en ik weet zeker dat de momenten dat ze dan wel bij ons zijn nog mooier en vooral waardevoller zullen zijn. 

 

Ondanks de tranen hebben wij toch ook een mooie lach van geluk op ons hoofd onder onze maskers. Dit is het moment waar we zo lang op hebben gewacht en naar hebben verlangd. Het is een dubbel gevoel maar het hoort bij het proces en bij ons nieuw avontuur. 

Tijdens het opstijgen werpen we de laatste blik naar beneden… dit is het dan, op naar Kaapverdië !! De vliegreis duurt 6 uur dus dan is de drempel voor onze achtergebleven kinderen, familie en vrienden om ons op te zoeken niet zo hoog. Zelfs voor gezinnen met jonge kinderen is dit goed te doen.

 

De uren zijn snel voorbij gegaan, de kleine meid heeft heerlijk een aantal uurtjes geslapen, mijn man heeft een aantal films bekeken en ik heb de grootste gedeelte van de tijd zitten schrijven. Dit helpt mij enorm om alle emoties te verwerken, geeft mij nieuwe inzichten of ophelderingen. Het is voor mij een ontlading en onderdeel van mijn persoonlijke ontwikkeling en groei.

 

Het is tijd

En dan is het zover, we landen op aeroport Cesaria Evora op het eiland Sao Vincent, het eiland waar wij gaan wonen in het hoofdstadje Mindelo. 

Mindelo is het levendig culturele hoofdstad van Sao Vincent, gevuld met muziek, artiesten, schrijvers, heerlijke gerechten en de thuisbasis van Cesaria Évora (1941 - 2011). Zij is ook degene die ons, zoals elk jaar, als eerst verwelkomt op het vliegveld van São Vicente. Er staat namelijk een enorme standbeeld van haar bij de ingang van het vliegveld. Het vliegveld is niet voor niets naar haar vernoemd.

Cesaria Evora was een Kaapverdische zangeres met de bijnaam Barefoot Diva omdat ze altijd op blote voeten op het podium stond en zij is bekend als de koningin van Morna. (link Cesária Évora). We hebben hier op Mindelo geweldige gidsen die haarfijn alles weten over het cultuur en geschiedenis van Kaapverdië. Dus is dit een van de eerste activiteiten die op de planning staat nog voordat Beau begint met haar eerste schooldag. 

Op het moment dat wij het vliegtuig uitstappen voel ik meteen de warme wind in mijn gezicht, de geur van thuiskomen en de energie van Kaapverdië . Ik kijk mijn man aan, en maak een voorstelling van zijn smile van oor tot oor achter zijn masker want het enige wat ik zie zijn de pretoogjes. Ik pak m’n meissie bij de hand, kijk haar aan, geef haar een knipoog met de boodschap…“het komt helemaal goed”

 

We zijn er klaar voor! Klaar voor het onbekende, klaar voor ons nieuw leven op Kaapverdië .

 

Liefs, Eva

Mijn naam is Eva Fortes Soares, in augustus 2020 ben ik een groot avontuur aangegaan met mijn gezin en zijn wij geëmigreerd naar Kaapverdië 

Als beroep ben ik owner en hostes van Mindelo-apartments. Dit zijn mooie, luxe 3 kamers appartementen voor max 6 personen. Wij verhuren deze appartementen voor short stay/vakantie op Kaapverdië. 

 

Binnenkort komt de website on air, daar zijn wij nog mee bezig. Onze streven is eind februari. Op instagram en facebook staan we als mindelo_apartments.

en op mijn prive instragram  vertel ik iets meer over mezelf. Mijn privé account leid ook naar mindelo_apartments en mijn dagelijkse bezigheden en ervaringen in Kaapverdië .
 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.