Wat is een cacao ceremonie?

Gepubliceerd op 8 maart 2021 om 14:29

Dit is een transcript van podcast aflevering 42 van Charscoaching podcast. Meer over Charscoaching de podcast kan je hier vinden.  Je kan via deze link de cacao bestellen. 

 

Welkom bij Char’s Coaching de podcast. Mijn naam is Charmayne en ik ben toegepast psycholoog en toegepast NLP-coach. Met mijn bedrijf help ik mensen uit hun hoofd te gaan en volgens hun intuïtie te leven. Dit doe ik door praktische psychologie met spiritualiteit te combineren. In Char’s Coaching de podcast interview ik experts op het gebied van spiritualiteit en psychologie. In mijn journey kwam ik erachter hoeveel er werd aangeboden op het gebied van psychologie maar ook op het gebied van spiritualiteit. Voor mijn gevoel mocht dat wel wat overzichtelijker worden, dus ben ik dit platform gaan aanbieden zodat jij overzicht hebt van alles dat wordt aangeboden op het gebied van spiritualiteit en psychologie. Ik wens je veel plezier met luisteren naar deze geweldige interviews en gesprekken. 

 

Hallo en welkom bij weer een nieuwe aflevering van Char’s Coaching de podcast. We gaan het vandaag hebben over cacao ceremonies. Mocht je mij al een langere tijd volgen, dan weet je dat ik cacao ceremonies geef en dan ken je ook mijn ervaring met mijn eerste eigen cacao ceremonie. Ik zal je er even in meenemen, mocht je het verhaal nog niet kennen. Ik zal je iets vertellen. Via Instagram zag ik bij iemand dat ze cacao ging nemen. Ik dacht ‘cacao, wat is er zo bijzonder aan chocola? Waarom maakt ze er zo’n hele happening van?’. Dus ik stuurde haar een berichtje en ze vertelde dat het een plantmedicijn was. Ik wist überhaupt niet dat er een plantmedicijn was, dus ik vroeg haar om meer informatie om mezelf in te lezen. Dus ik las er meer over en vond het echt tof. Ik vroeg haar waar ze het gehaald had en ze zei ‘ik kan je aanraden om eerst een cacao ceremonie te volgen bij iemand anders voordat je het zelf doet’. Ik ben eigenwijs en toen ik nergens zag waar ik dat kon doen, dacht ik ‘ik ga lekker zelf een cacao ceremonie doen’. Ik bestelde het, het kwam de volgende dag binnen en ik ging de cacao ceremonie doen. 

Ik ken iemand die het wel vaker deed en had haar een berichtje gestuurd, dat was nadat ik een ontdekkingstocht had gedaan kwam ik achter haar account. Mijn eerste cacao ceremonie was zo’n mooie ervaring, die kan je terugvinden bij mijn IGTV’s. Daar ga ik namelijk niet verder op in – in deze podcast. In deze podcast ga ik je uitleggen wat een cacao ceremonie inhoudt. 

 

Zoals ik net al zei, het is geen Tony Chocolonely, het is niet je pure cacao uit de supermarkt, het is echt een plantmedicijn direct vanaf de cacaoplant. Daardoor heeft het bepaalde antioxidanten en daardoor wordt het ook wel een hartmedicijn genoemd omdat het meer bloed naar je hart pompt. Ik zal je eerst iets vertellen over de geschiedenis van cacao. Het komt voornamelijk uit Zuid-Amerika en het woord komt van het [Omek] en Maya woord ‘kakaw’, het gebruik van chocolade komt in verschillende recepten, van dranken tot energieontbijten en het wordt ook wel een bitter drankje. Grappig genoeg komt het woord chocolade daar ook vandaan, wat tegenwoordig wordt gebruikt voor zoetigere creaties. Het heeft een lange geschiedenis in Inheemse culturen, het is een heilige drank om verbinding te maken met goddelijke, het wordt gebruikt voor ceremonies en rituelen, de mythische schepping van mensen, en het wordt gedeeld bij ontmoetingen van tribes en gasten, en het is een soort valuta geweest, gedroogde cacaobonen werden gebruikt als geld. Dit drankje is het gezondste wat er is omdat je er een dag op door kan gaan. Wanneer je een cacao ceremonie doet, eet je vooraf niet. Als het later op de avond is, zo licht mogelijk eten zodat het zo makkelijk mogelijk kan verteren. En je zit zo vol omdat het zo erg vult. Cacao wordt dus nog steeds gebruikt als plantmedicijn. Naast voeding en het effect van cacao is het een populair onderwerp geworden voor gezondheid, schoonheid en farmaceutische industrie. Het is het meest complexe type voedsel vanwege het effect op lichaam en geeft. De chocolade die we vandaag dus kennen is een verwerkte vorm van cacao om met minder gezonde verbindingen dan de cacao die we gebruiken voor cacao ceremonie en dat maakt het juist interessant. 

De kwaliteit van cacao hangt af van verschillende factoren en het is dus ook zo dat gezonde eigenschappen ook een bepaalde spirituele kracht hebben. En dat maakt het interessant, het wordt ook spiritueel gebruikt tijdens de cacao ceremonies, het verbind je met je spirituele kant omdat je in je hart meer verbinding voelt, er komen emoties omhoog, er komt een stukje liefde omhoog, je voelt meer verbinding met de spirituele wereld en je maakt echt contact met jezelf. Daarnaast heb je allemaal gezondheidsvoordelen zoals hoge antioxidanten, rijke mineralen, positieve energie, gezonde vetten, positieve effecten op focus en creativiteit, want je kan je cacao ook drinken in plaats van koffie, dat heb ik voor mijn scriptie gedaan. Ik werkte echt als een trein, je hebt zo’n concentratie. Mocht je meer willen weten, ik las net een stukje voor van de website Pure kakaw daar kan je de cacao ook bestellen. 

 

Mijn ervaring en hoe je een cacao ceremonie kan doen

Tijdens een cacao ceremonie kun je een spritiele reis van eenheid, liefde en extase ervaren. Het helpt ook om geestelijke blokkades op te heffen en je hart te volgen, verbinding met je zelf, ruimte om in meditatie te gaan en je geest te laten zwijgen om in verbinding te maken met jouw geest en jouw wijsheid en een verbeterde creativiteit. Wat ik tijdens mijn ceremonies doe, als ik ze zelf doe dus niet organiseer, is dat het echt een moment voor mezelf is. Ik plan twee á drie uur in dat ik de cacao maak. Tijdens het maken van de cacao voor ceremonies maak je ongeveer tussen de 32 en 40 gram, je moet even aanvoelen wat voor jou werkt, en je maakt het met intentie. Je pleurt het niet in de pan met melk en dan ga je roeren, nee. Je legt het in de pan, doet er amandelmelk bij, het liefst dat want als je koemelk gebruikt dan werkt het elkaar tegen, en tijdens het maken ga je intenties zeggen. Dus bijvoorbeeld, mijn intentie voor deze ceremonie is meer verbinding met mezelf, meer verbinding met hoge zelf, meer verbinding met mijn goddelijkheid, het openen van mijn hart, het toelaten van blokkades, het onderbewuste mag naar boven komen. Spreek dat uit. Bedank je zelf, bedank de spirit van de cacaoplant.

 

Maak er echt een ceremonie van. Als je het drankje hebt gemaakt, en ik doe er soms specerijen bij zoals kaneel omdat ik het best bitter vind, neem dan een plekje voor jezelf en hou je beker vast. Mediteer terwijl het warm is. Houd je drankje in het midden van je borst, voor je hartchakra, en mediteer eerst. Neem een moment voor jezelf. Als je het drinkt, hots je het niet als een atje naar achter alsof je een biertje drinkt, je benut slokje voor slokje je cacaodrankje. Met elke slok heb je ook weer een intentie. Een intentie is liefde, slok, mijn intentie is verbintenis, slok. Zo maak je er echt een ritueel van. Nadat je het hebt gedronken kan ik je aanraden om een tijdje zoals 30 minuten te mediteren. Het duurt ongeveer 20 minuten voordat je de effecten van de cacao begint te merken. Als je gevoelig bent kan het zijn dat je het gelijk voelt. Dus mediteer dan en voel die verbinding, daarna kan je alles doen: wandelen, schrijven, tekenen, je kan alles doen om echt die verbinding en verdieping met jezelf te vinden. Het is dus goed om goed water te drinken, maximaal 2 liter aan water en thee, en daarna een goede, stevige maaltijd. Drink ook goed tijdens de ceremonie zelf. Kijk wat het met je doet, ga schrijven, journalen, maar ik plan echt elke week zoiets met mezelf in, omdat ik echt een verbinding voel met mezelf. Het mooie is dat wanneer we het samen doen als ik het organiseer, is dat je die verbinding en energie voelt met elkaar. Je voelt die connectie en je verbind je nog meer met jezelf. In die cacao ceremonies doen we ook activiteiten die gerelateerd zijn aan de energie van de groep, en die zorgen ervoor om beter in die intenties en energieën te stappen. Ik heb ook speciale edities waar je vooraf nog een persoonlijke reading krijgt waarop ik verder bouw in de ceremonie, zodat je daarna beter verder kan gaan. Meer over de cacao ceremonies die ik organiseer kan je vinden via deze link.

Ik wil even een review met je delen van een van de mensen die een cacao ceremonie bij me heeft gevolgd, want elke keer ben ik dankbaar voor de mensen die meedoen. ‘Wauw, ik moet het even kwijt. Dank je. Nogmaals. Voor het allereerste bericht dat je me stuurde en voor de cacao ceremonie. My life has changed, 180 graden, and I’m loving it. 

 

Of over een lezing. ‘Ik wilde je reading goed laten binnenkomen, maar wat was die mooi en zo spot on. Letterlijk lezen waar ik door heen aan het gaan ben.’

 

Iemand anders zei ook: ‘Echt geweldig, de tijd vloog voorbij. Wat wil ik je bedanken voor de heerlijke rust, de variatie aan oefeningen en de rake vragen en gewoon jezelf zijn. Ik had nooit verwacht dat ik het zo zou ervaren. Het lijkt alsof ik nog dichter bij mezelf ben gebracht, nog een stukje meer duidelijk uit liefde en vertrouwen. De gevoelens die naar boven kwamen en de vrijheid.’

 

En hoe mooi is dat, die connectie die we samen voelen en dat ik jou daar doorheen mag begeleiden? En met behulp van die cacao kan zorgen dat jij nog dieper die connectie met jezelf kan voelen en dat je gewoon zoets moois van de natuur geschonken krijgt. Dat dit gewoon een plant is die ons dit geeft en ons laat ervaren. 

 

Ik wil ook nog zeggen, nee je gaat niet trippen en geen hallucinaties zien. Dit is geen heftig medicijn, maar low-key die je zelf elke dag kan gebruiken. Het is gewoon, ik voel me echt verbonden met de cacao omdat het mooie inzichten brengt. Je hebt ook verschillende variaties. Ik heb toen ceremoniële truffels gedaan, waarbij ik ook cacao dronk omdat die positieve effecten had, dat staat ook op de website van Purekakaw. Ik heb ook nog een blog geschreven bij Badass Collective over mijn ervaring met mijn eerste cacao ceremonie en dat kan je allemaal terugvinden in de shownotes van de podcastaflevering. 

 

Weet dus dat ik elke maand cacao ceremonies organiseer. Ze zijn kleinschalig omdat ik ze persoonlijk wil houden. Dat betekent dat ik tussen de 5 en 8 plekken vrij heb en ze zijn altijd binnen een half uur uitverkocht. Dus mocht je mee willen doen met een cacao ceremonie, stuur me een bericht via Instagram. Hopelijk heb ik snel mijn nieuwe website waar je gewoon zelf kan aanmelden. Ik hoop je te zien bij de volgende cacao ceremonie. Mocht je nog vragen hebben, laat het vooral even weten. Ik vind dit het een leuk onderwerp om over te praten. Ik ga er ook voor zorgen dat ik later iemand heb die er wellicht nog wat meer over kan vertellen, maar ik hoop dat je met mijn ervaring al veel kan en dan spreken we elkaar binnenkort weer. 

 

Dat was de aflevering alweer. Ik wil je heel erg bedanken dat je tot het einde hebt geluisterd. Mocht je deze aflevering superleuk hebben gevonden, deel hem dan vooral met je vrienden. Je helpt mij ook door een review achter te laten op iTunes, op die manier wordt de podcast nog meer zichtbaar. Tot de volgende aflevering!

Charmayne is Toegepast Psycholoog en NLP Coach. Met haar bedrijf Char's Coaching helpt zij jonge vrouwen uit hun hoofd te gaan en te leren luisteren naar hun gevoel en intuïtie. Ze helpt jou verder te groeien in je persoonlijke ontwikkeling, een bewustere mindset creëren en blokkades doorbreken door middel van praktische psychologie en spiritualiteit. 

 

Volg Charmayne via instagram of bekijk haar website


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.