Hoe je meer ruimte en rust kan creëren door in het nu te leven

Gepubliceerd op 19 januari 2021 om 10:47

Wellicht heb je dit wel vaker gehoord of voorbij zien komen. ‘’Live in the present moment’’, ‘’The answer is the present moment’’, en geloof mij, dat is het echt. Zelf heb ik hier verschillende ervaringen in mogen meemaken. Momenten waarin ik echt helemaal in het nu heb geleefd en het wel leek alsof de tijd stil stond. Of momenten waarin ik mezelf weer terug kon halen in het nu en de meest geweldige antwoorden kreeg vanuit mezelf. Die momenten hebben mij allemaal superfijne en mooie inzichten kunnen geven. Waarom? Dat ga ik je uitleggen. 

 

Wat niet leven in het nu veroorzaakt

We hebben onszelf aangeleerd om continu met andere dingen bezig te zijn behalve het nu. Er zijn honderden afleidingen die we tot ons kunnen nemen om maar niet in het nu aanwezig te zijn. Of we zijn in ons hoofd bezig door gedachten te hebben over het verleden en de toekomst. Onbewust ontwijken we het nu terwijl het nu ons hele fijne dingen kan brengen. Denk aan: rust, stilte, connectie met onszelf en ons omgeving. Dit zorgt voor een stukje ease en flow waarmee we door het leven kunnen gaan. Als je denkt aan het nu, dus wat er nu op dit moment gebeurt, check dan even in hoe je je voelt. Je bent dit nu aan het lezen en kijkt om je heen. Hoe is het nu? Waarschijnlijk zal je antwoord zijn dat het oké, relaxed, fijn, mooi etc is. Als ik nu aan je vraag of je wilt denken aan iets waar je tegenop ziet in de toekomst? Of iets wat in het verleden is gebeurd? Dan dwalen je gedachten af naar dat moment en haal je dat naar het nu. Het verleden en/of de toekomst bepalen daardoor in het nu hoe jij je voelt of wat er in je omgaat. Terwijl dat er dus in werkelijkheid niet is op dit moment, want als je in het nu bent dan lees je deze tekst en lig je waarschijnlijk op de bank of op je bed. Dus eigenlijk is er in het nu niks aan de hand.

 

Wat gebeurt er dan?

Toch brengen we onszelf op deze manier onnodig naar een bepaalde staat van zijn. Onnodig omdat het niet op dit moment plaatsvindt. Het is namelijk al geweest of het kan wellicht gebeuren in de toekomst. Ik zeg wellicht omdat het ergens een aanname is. Je weet niet 100% zeker of wat jij in je hoofd hebt in de toekomst gaat gebeuren. Daar is geen garantie voor. We maken ons dus druk in het nu over iets waar we ons eigenlijk niet druk over hoeven te maken! 

 

Mag ik nooit meer aan het verleden of de toekomst denken?

Ho wacht, dit betekent niet dat je nooit meer ‘mag’ denken aan het verleden of aan de toekomst. Het gaat erom wat het denken daar aan creëert in het nu. Belemmeren die gedachten je in het hier en nu? Dan mag je jezelf daarvan loskoppelen en meer hier aanwezig zijn. Vind je het iets fijns om aan te denken? Geen probleem! Dan is het juist super, want het zorgt dat je in het hier en nu je goed voelt. Leven in het nu zorgt ervoor dat we meer bewustzijn om onszelf creëren. We kijken vaak uit naar iets dat over een aantal weken plaatsvindt en op het moment dat het eindelijk die dag is, dan is het zo weer voorbij. Jammer! Want het voelt alsof de tijd dan vliegt. Terwijl je die tussentijd ook aangenaam voor jezelf kan maken. Wees niet bezig met wat er nog gaat komen, maar focus je op wat er al is. Alle fijne en positieve dingen die er nu al zijn. Op het moment dat het dan wel tijd is denk je: “Ah, wat fijn!” en kan je helemaal in het moment leven. 

 

Wat kan ik doen om te leven in het nu

Er zijn verschillende dingen die je kan doen om je bewustzijn te oefenen meer in het nu te zijn: 

 

  1. Je zintuigen te gebruiken op dit moment. Wat zie je, voel je, hoor je en ruik je?
  2. Even je ogen sluiten, diep in en uit ademen en dan je ogen weer open. Kijk maar eens om je heen en gebruik ook nu weer je zintuigen
  3. Wees bewust van je omgeving en de handelingen die je uitvoert. Het scrollen op je telefoon, het typen op je laptop, je oortjes pakken etc. Allerlei handelingen waar je bewustzijn om heen kan creëren zodat je meer in het nu kan zijn.

 

Door dit elke dag te oefenen zal je merken dat je steeds meer in het nu gaat leven. Wil je meer hierover leren? Lees dan het boek van Eckhart Tolle: de kracht van het nu.

Geef het tijd en je zal vanzelf gaan merken dat het een automatische handeling wordt! Wil je hier iets over delen? Stuur mij dan een berichtje van Instagram!

 

Charmayne is Toegepast Psycholoog en NLP Coach. Met haar bedrijf Char's Coaching helpt zij jonge vrouwen uit hun hoofd te gaan en te leren luisteren naar hun gevoel en intuïtie. Ze helpt jou verder te groeien in je persoonlijke ontwikkeling, een bewustere mindset creëren en blokkades doorbreken door middel van praktische psychologie en spiritualiteit. 

 

Volg Charmayne via instagram of bekijk haar website


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Danithia Bektas
2 jaar geleden

Fijne blogs om te lezen! Herken me ook zeker in aardig wat punten :) Ga hier dus zeker wat mee doen!