5 super makkelijke gewoontes die je leven gaan veranderen

Gepubliceerd op 7 december 2020 om 00:00

Vaak zijn we ons niet eens bewust van onze gewoonten, terwijl ze zo veel invloed hebben op ons leven! Wanneer jij jezelf bepaalde gewoonten aanleert, maak je het leven een stuk gemakkelijker voor jezelf. Het kan even duren voordat nieuwe gewoonten automatisch worden, dus gun jezelf de tijd. Maar als je nu niet begint dan duurt het alleen maar langer om je gewoonten te veranderen! 

 

  1. Zeg nee wanneer je nee bedoelt

Hoe vaak zeg jij ja terwijl je nee bedoelt? Hoe vaak doe je dingen voor anderen terwijl je daar eigenlijk geen tijd of behoefte aan hebt? Pak je werk op van je collega's terwijl je te druk bent, zeg je ja tegen plannen waar je niet enthousiast van wordt, of ben je met vrienden om FOMO (Fear of Missing out) te ontwijken (terwijl je liever even wil relaxen)? Het wordt tijd dat je ja zegt tegen hetgeen waar je echt behoefte aan hebt. Het wordt tijd om grenzen te gaan aangeven. Vaak zijn we onbewust bezig met wat de ander van ons zal vinden als we nee zeggen. Aan het begin kan het lastig zijn omdat mensen niet gewend zijn dat je nee zegt. Misschien reageren ze wel op zo'n manier: ''Hoe bedoel je nee? Je kan dat toch wel even voor mij doen?'' of ''Ja maar, jij kan dit zo goed!'' of ''Maar je bent er altijd bij. Hoezo niet?''. Weet dat je je tegenover niemand hoeft te verantwoorden over je reactie. Ik snap als je dit aan het begin wel doet omdat mensen dit niet van je gewend zijn. Maar uiteindelijk voel je de behoefte niet eens meer om het uit te leggen en zijn mensen eraan gewend dat je nee zegt in plaats van continu ja. Nee is nee.

 

  1. Ga anders denken over het besteden van geld 

Oké, ik ben de laatste persoon dat je financiële advies zou geven. Maar ik heb sinds mijn ondernemerschap er wel ontzettend veel over geleerd. Veel mensen hebben een bepaalde angst als ze aan geld denken. Er komen bepaalde overtuigingen omhoog zoals, ''Geld is niet goed'', ''Ik verdien het niet om rijk te zijn', ''Geld is lastig'' etc. Terwijl het enige wat je over geld hoort te denken is: ''Geld is een ruilmiddel''. Vroeger ruilden ze een varken voor een geit en nu een varken voor geld. Het is een ruilmiddel! Dat is het enige wat je over geld hoeft te denken. Je geeft het weg zodat je er iets voor terugkrijgt. Wees dankbaar voor de momenten dat je geld uitgeeft. In plaats van te denken: ''Pff dat is veel geld dat ik heb uitgegeven'', denk je: ''Ik ben zo dankbaar dat ik dit geld mag uitgeven. Kijk wat voor moois ik ervoor terugkrijg!''. Zo ga je met een hele andere energie met je geld om.

 

  1. Wees bewust van de sociale media content die je tot jezelf neemt

In het offline leven hebben de vijf mensen waarmee je het meeste omgaat invloed op wie je bent en wat je doet. Maar dat geld ook voor de vijf mensen die jij het meeste volgt op sociale media. We vergeten vaak dat online content invloed heeft op onze offline leven. We volgen vaak mensen online zonder dat we bewust zijn wat voor invloed ze op ons hebben. Je kan bijvoorbeeld denken: ''Ik wil fit worden dus ik ga allemaal insta fit chicks volgen''. Maar onbewust kan het zijn dat doordat je telkens dit soort content ziet je onzeker gaat worden over jezelf. Want jij ziet er misschien zo nog niet uit. Check maar eens even bij instellingen hoeveel uur je op Instagram zit. Gemiddeld tikken mensen de 2/3 uur aan. 2/3 (!) van dagelijkse content die je tot je neemt terwijl je niet eens bewust bent wat het met je doet. Het is veel fijner om een handje mensen te volgen die jou inspireren, een goed gevoel geven, positiviteit brengen, zodat je de content goed tot je kan nemen dan 800 mensen volgen terwijl je eigenlijk geen idee hebt wat je nou aan het lezen bent. Dus ga je lijst even door en check wat voor invloed de mensen die je volgt op je hebben!

 

  1. Rust goed uit

We leven in een maatschappij waarin we leren om maar door, door en door te gaan. We plannen bijna geen rustmomenten voor onszelf in en zitten zo uren achter onze laptop zonder ook maar een keertje op te staan. Wees wat bewuster van de energie die je geeft en plan ook rust momenten in. Blok dit in je agenda: ''Om 12:15 heb ik 30 minuten pauze'' (werkt echt!) of zet een wekker van 55 minuten en ga even lopen en thee halen. Niet doorwerken, echt even rust nemen. Je zal merken dat dit beter is voor je concentratie en gezondheid. Wist je dat je knopen in je heupen kan krijgen van te lang zitten? Of hoofdpijn van continu achter je laptop zitten? Het is dus echt belangrijk om je rust in te plannen! 

 

  1. Zeg 'dank je wel' in plaats van 'sorry'

Misschien ben jij wel zo'n persoon die steeds sorry zegt. Sorry zeggen als je iets wil vertellen, sorry zeggen als je 1 minuut te laat bent. Leer in plaats van sorry zeggen dank je wel te zeggen. De woorden die we gebruiken hebben namelijk invloed op ons en hoe we ons voelen. Wanneer je sorry zeggen kan je jezelf onbewust kleiner maken of kwetsbaarder. Zeg in plaats van sorry, dank je wel tegen iemand.  'Dank je wel voor het wachten' in plaats van 'Sorry dat ik te laat ben'. Door het woord ‘dank je wel’ te gebruiken toon je meer dankbaarheid naar jezelf toe en naar de ander. Het is een onbewuste manier van aardiger tegen jezelf zijn. PS. Sorry zeggen is in sommige situaties cruciaal, maar het gaat om het bewust zijn van je woordgebruik. 

Charmayne is Toegepast Psycholoog en NLP Coach. Met haar bedrijf Char's Coaching helpt zij jonge vrouwen uit hun hoofd te gaan en te leren luisteren naar hun gevoel en intuïtie. Ze helpt jou verder te groeien in je persoonlijke ontwikkeling, een bewustere mindset creëren en blokkades doorbreken door middel van praktische psychologie en spiritualiteit. 

 

Volg Charmayne via instagram of bekijk haar website


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Robin (The Fair Wardrobe)
2 jaar geleden

Super bruikbare tips en een paar waar ik zelf zeker nooit aan had gedacht! Heel interessant!

Denise
2 jaar geleden

Ah mooie tips en voorbeelden hoe je het aan kan pakken!
Hoewel ik deze dingen herken en al zo vaak heb gelezen, is het altijd fijn om weer even reminders en aanpak voorbeelden te lezen!